GROUP A ontwerpt stationsgebied Harderwijk Thursday 12 Jun '14

GROUP A ontwerpt het nieuwe stationsgebouw en -gebied inclusief de fietsenstalling en de inrichting en verlichting van de tunnel en openbare ruimte in Harderwijk.

Als gevolg van de toekomstige inpassing van het randstadspoor zal het gehele stationsgebied van Harderwijk gaan veranderen. Een nieuwe tunnel word de interwijkse verbinding voor auto’s, fietsers en voetgangers. Vanuit de tunnel zal ook de toegang tot het treinperron worden ingepast. Het huidige stationsgebouw zal worden vervangen voor een nieuw gebouw, dichtbij de tunnel gesitueerd. Ook het busstation en een gebouwde fietsenstalling voor 1500 fietsen zullen opnieuw worden ingepast.

De tunnelingang wordt aan weerszijde geflankeerd door het stationsgebouw en de fietsenstalling. Het stationsplein is de ‘spin in het web’ die alle stations gerelateerde functies met elkaar verbindt en de verschillende loopstromen organiseert. Midden op het plein liggen de trappartij en de lift naar het tunnelniveau. Het stationsgebouw vormt met haar markante luifel en centrale wachtruimte één ensemble en markeert het ‘hart’ van het Stationsplein.

De commerciële ruimten en de benodigde reizigersvoorzieningen van het stationsgebouw liggen direct langs de loopstroom tussen trein en bus. Het stationsgebouw sluit zowel aan op het maaiveld- als op het tunnelniveau. Hiermee worden de twee niveaus op een aantrekkelijke wijze met elkaar verbonden. De luie trappen van een mooie, warme natuursteen benadrukken deze kwaliteit.